Môj         príbeh

 

Mám rada prirodzený spôsob života.                Spájam moc zdravého wellness štýlu,  výživnej vegetarianskej stravy                            a starobylého učenia jógy                              pre dosiahnutie harmonie tela, mysle i duši.             

Moja cesta

          V čase študia na gymnáziu ma zaujímali knihy o zdravom životnom štýle, zdravej strave a dlhovekosti. Moja mamka bola výborná kuchárka, ja som sa kuchyni vyhýbala.                                                                                                                          Keď som sa počas štúdia na vysokej škole vydala, kúpila som si prvú kuchársku knihu a začala som variť.                                                                                          Po vysokej škole, som bola na materskej dovolenke  /Kto to vymyslel ten názov dovolenka?/  s tromi deťmi.  V tom čase som si prečítala článok v Ročenke zdravia, kde sa písalo o rodine Makovických, ktorí boli už 5 generácii vegetariani a boli zdraví.                                                                                                                                 Písala to vnučka doktora Makovického, ktorý bol lekárom spisovateľa L.N.Tolstého. Bol tiež vegetarian a  aj sám spisovateľ od ktorého je známy výrok: "Dovtedy budú vojny, dokiaľ budú jatky."                                                                              Pani Makovická písala o vegetarianskom životnom štýle v ich rodine, o jej vnučke, ktorá ešte nebola chorá a stretla som sa prvý krát s vegetarianskými receptami.                                                                                                                                    Predstava zdravých detí bola pre mňa silná motivácia pre orientáciu na vegetariansku stravu.  Začala som zháňať celozrnné obiloviny a strukoviny a učila som sa ich variť.  Moj prvý celozrnný koláč , moja prvá pšeničná kaša, ba aj ryža naturál neboli jedlé a skončili v koši. 

Splnený sen

             Postupne som vyraďovala mäso z jedálnička a po čase som sa naučila variť bez masa a chutne  tak, že to chutilo všetkým.  Mäso aj vyrobky z neho sme prestali konzumovať. Po čase, keď som zistila, že sa dá piecť aj bez vajec, že sa dajú urobiť aj palacinky bez vajec... vylúčila som aj tie.                                                             Čo sa zmenilo?  V tom čase premeny už chodili synovia do škôlky a dcéra do prvej triedy.  Deti boli choré dookola.  Jeden začal, druhý pokračoval a po chvíli ďalšie kolo. Keď sme prešli úplne na vegetariansku stravu choroby prestali. Boli chorí jeden - dva krát do roka v čase chrípok s mierne zvyšenou teplotou. Ani zdraví, ani chorí. Po jednom, dvoch dňoch liečenia doma bez liekov to bolo u nás už poriadne živo.                                                                                                    Čo sa zmenilo u mňa?   Bola som menej unavená, menej so spala, mala som lepšiu kondíciu, cítila som sa celkovo lepšie a hlavne som presvedčená, že som sa s tou zmenou stravovania uchránila od chorôb, ktoré by sa prejavili vo vyššom veku.  A ešte jeden benefit.  Keď mal moj starší syn asi 15 rokov, zazvonila u nás doma jeho spolužiačka.  Ja som otvorila a ona mi vraví: "Ahoj, máš brata doma?"                                                                                                                            Aj keď som sa stala vegetariánkou zo zdravotných dôvodov, časom som si uvedomila aj iné dovody prečo nejesť maso a to z etického  a ekologického hľadiska.  Keď som videla filmy, ako sa chovajú a zabíjajú zvieratá, týždeň som ten obraz mala pred očami. Čo tak zamyslieť sa nad tým čo máme na tanieri, odkiaľ to prišlo a čo to obsahuje?  Nielen strachu a bolesti, ale aj antibiotika,,,                    V tom čase som mala dobrú vedúcu pracovnú pozíciu v práci v kancelárii, práca ma ale nenapĺňala. Najprv som začala pracovať na polovičný uvazok a deti som brávala na obed domov, ktorý som im navarila, neskor som z práce odišla.                                                                                                                                      Môj záujem o zdravú výživu na strednej škole pretrval a zrealizoval sa aj v novej práci, ktorá ma po počiatočných ťažkostiach, kým som sa naučila variť vo veľkom aj začala baviť.  Stala sa zo mňa spoluzakladateľka a vegetarianska kuchárka jednej z prvých vegetarianských reštaurácii v Československu.                           Premieňala som klasické mäsové recepty na vegetarianske a vytvárala aj vlastné recepty.  Varila som aj na rôznych akciach na Slovensku, zaúčala kuchárky a viedla kurzy varenia.  V súčasnosti som majiteľkou vegetarianskej reštaurácie v ktorej aj varím.                                                                                                      Som aj cvičiteľkou Jogy v dennom živote a naďalej sa zaujímam o zdravý životný štýl.